Terug na een jaar van weg geweest: de Tuin 2.0

Na een lange afwezigheid ben ik vol nieuwsgierigheid teruggekeerd naar mijn Nederlandse tuin, die me zowel verraste als overweldigde met zijn weelderige groei. Volg mijn reis terwijl we onze tuin samen tot bloei laten komen.

Ontdekkingsreis in de tuin

Bij terugkomst na een lange tijd van afwezigheid, loop ik vol nieuwsgierigheid maar ook een tikje bevreesd onze Nederlandse tuin in. De weelderige groei en volwassenheid van de tuin overweldigen me; soms meer dan ik had verwacht of gehoopt, en soms juist minder.

Het tuinieren is meer dan alleen fysieke arbeid; het vraagt om rust, geduld en strategisch denken. Na het snoeien van te hoge hagen, het schoonmaken van de paden en het verwijderen van losse takken, worden de verschillende delen van de tuin weer toegankelijk en overzichtelijk. We besluiten om een jaar de tijd te nemen voor deze transformatie.

De tuin van de toekomst: Een nieuw hoofdstuk in groei en zelfontplooiing

Terwijl ik vooruitblik op het komende tuinseizoen, realiseer ik me dat er werk aan de winkel is. We maken concrete plannen voor een tuinupgrade, waarbij ik het oorspronkelijke ontwerp behoud maar nieuwe ideeën integreer die ik tijdens mijn afwezigheid heb opgedaan. Dit zal resulteren in een tuin die minder onderhoud vergt – de Tuin 2.0. Deze veranderingen weerspiegelen niet alleen een evolutie in de tuin, maar ook in mijzelf. Mijn passie voor tuinieren blijft, maar ik erken dat ook ik een natuurlijk evenwicht moet vinden dat past bij mijn bredere doelen met Mijn Groene Hart, het tuinontwerp bedrijf waar ik al 5 jaar mijn ziel en zaligheid in kwijt kan.

Eerste stappen naar tuinvernieuwing: Quick wins en natuurlijke boomgaardtransformatie

Voordat we ons storten op deze nieuwe plannen, neem ik twee weken de tijd om de terrassen en paden rondom het huis op te knappen. De potten worden gevuld met vaste planten die na de bloei de tuin in gaan en het tuinmeubilair ondergaat een grondige schoonmaak. Dit zijn de quick wins, want in deze delen van de tuin komen wij zelf dagelijks en als we bezoek hebben zijn dit ook de veelbezochte delen. Door deze aanpak boeken we al snel resultaat, wat goed is voor onze motivatie. Zoals iemand mij ooit adviseerde: met netjes aangeveegde paden, gesnoeide hagen en gemaaid gras oogt je tuin meteen keurig. Nu ben ik niet direct een fan van een keurige tuin, maar deze aanpak werkt wel als je overzicht en motivatie nodig hebt. Richt je op die delen waar je het meeste (langs) komt en waar je bezoek ook komt. Als dat er goed uitziet ziet je hele tuin er op het eerste gezicht ook al snel goed uit.
 
Het eerste deelproject van onze transformatie begint met de boomgaard. Hier willen we de natuur echt haar gang laten gaan, met slechts beperkt ingrijpen om chaos te voorkomen. Ik heb al een moodboard gemaakt op Pinterest en na een verkenningstocht door de boomgaard, heb ik nu ook een stappenplan op papier staan. In de komende tijd zal ik mijn ervaringen en opgedane kennis delen via regelmatige updates over de voortgang van onze tuintransformatie. 

Heb je vragen of behoefte aan advies voor je eigen tuin?

Stuur me gerust een persoonlijk bericht; ik sta klaar om je verder te helpen. Samen kunnen we onze tuinen tot bloei laten komen!